lauantai 5. marraskuuta 2011

Pyhäinpäivän valot


 Pyhäinpäivä, vanhalta nimeltään pyhäinmiestenpäivä, on kristillinen pyhimysten, martyyrien ja vainajien muistopäivä. Ennen vuotta 1774 pyhäinpäivää vietettiin Ruotsissa ja silloin siihen kuuluneessa Suomessa aina 1. marraskuuta viikonpäivästä riippumatta. Vuodesta 1955 päivää on vietetty  31.10-6.11. välille osuvana lauantaina. Nykyään Suomessa vietettävä pyhäinpäivä on  yhdistelmä kahdesta, etenkin katolisessa kirkossa, keskiajalta lähtien vietetystä juhlapäivästä: kaikkien pyhien päivästä sekä kaikkien uskovien vainajien muistopäivästä. Suomessa pyhäinpäivästä on tullut yleinen vainajien muistopäivä, jolloin systytetään kynttilä haudalle kuolleen muistoksi. 
Syksyllä sadonkorjuun päättymisen jälkeen on Suomessa vietetty kekrijuhlaa, joka sattui ajankohdaltaan lähelle kristillistä pyhäinpäivää. Nämä kaksi päivää onkin aikoinaan samaistettu keskenään ja pyhäinpäivästä on kansanomaisesti käytetty myös nimitystä kekri.


Meillä kynttilät syttyivät hautausmaan sijaan parvekkeelle. Myös ikkuna sai eilen komistukseskeen tähden. Ensimmäinen "virallinen" joulukoriste on siis paikoillaan.


Kuinka teillä on vietetty pyhäinpäivää? Itse taidan käpertyä viltin alle television eteen ja juoda muutaman kupposen glögiä (tällä kertaa on vuorossa Valion vaalea). Ehkä saan myös kissakaverit kainalooni.


Rauhallista iltaa!
-A

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti