torstai 13. joulukuuta 2012

13.12.

Tänään on juhlittu Luciaa, valon tuojaa. Lucian päivää on meillä Suomessa vietetty aina 1930- luvulta lähtien. Vuonna 1950 Hufvudstadsbladetin aloitteesta valittiin ensimmäistä kertaa Lucia-neito ja järjestettiin rahakeräys. Tämän vuoden Valon tuojaksi on valittu Julia Hanhikoski, joka kruunattiin Luciaksi muutama tunti sitten Helsingin Tuomiokirkossa. Ehkä vielä joku vuosi pääsen itsekin katsomaan Lucia-kulkuetta. 

Kuva lainattu täältä
Alkujaan Pyhän Lucian, sisilialaisen marttyyrin, muistopäivä tuli Suomeen Ruotsista, missä päivää juhlistettiin jo 1700-luvulla kartanoissa ja pappiloissa. Lucian päivän toivat Suomeen ruotsinkielisten emäntäkoulujen ruotsalaissyntyiset opettajat. Vähitellen juhlapäivän vietto levisi oppilaiden perheisiin ja sitä kautta muuallekin. Ruotsissa ensimmäiset Lucia-äänestykset ja kulkueet järjestettiin jo 1920- luvulla. Sotien jälkeen Lucia-äänestyksistä ja -kulkuesta tuli Suomessakin hyväntekeväisyystapahtumia, joita järjestettiin ympäri maata.

Kuva lainattu täältä
Legendan mukaan Lucia surmattiin, kun tämä kieltäytyi luopumasta uskostaan. Toisen version mukaan Lucia uhrasi silmänsä ja lähetti ne kosijalleen, joka oli niihin kovin ihastunut. Neitsyt Maria antoi Lucialle uudet silmät, näin Luciasta tuli näkövammaisten ja sokeiden suojelija.

Lucia-neidon puku on puhtaan valkoinen, lukuun ottamatta punaista vyötä, joka muistuttaa marttyyrikohtalosta. Hiuksillaan hän kantaa puolukkaseppelettä, jossa on seitsemän kynttilää. Tämä valon lähettiläs kantaa kynttilää myös kädessään ja laulaa sävelmää Pyhä Lucia.
 
 
 Tunnelmallista iltaa
-A
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti